Wartości odżywcze komosy ryżowej
KORNELIA RAMUSIEWICZ • dawno temuKomosa ryżowa, czyli quinoa lub ryż peruwiański, od wieków ceniona jest w Ameryce Południowej, gdzie uchodzi nie tylko za doskonały dodatek do potraw, ale także źródło zdrowia. Jak wykorzystać ją w naszej kuchni?
Zdrowa komosa ryżowa
Quinoa nazywana jest w Ameryce Południowej „świętym zbożem Inków” lub „złotym ziarnem Inków”. Nic dziwnego, skoro to bogactwo witamin, składników mineralnych, pełnowartościowego białka i zdrowych kwasów tłuszczowych. Co jeszcze kryje się w komosie ryżowej?
- Naukowcy z Zakładu Bromatologii Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego udowodnili, że w komosie ryżowej znajdują się białka roślinne zawierające aminokwasy, które nie są wytwarzane w organizmie, zatem muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Jeżeli jesteś wegetarianinem, koniecznie włącz komosę ryżową do swojej diety, w ten sposób ustrzeżesz się przed niedoborem białka w organizmie.
- Inni badacze z Krakowa, dokładniej z Zakładu Biologii Komórki Wydziału Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii UJ, wykazali, że komosa ryżowa ma silne działanie antynowotworowe. Zarówno nasiona, kiełki, jak i liście tej rośliny zawierają wiele cennych przeciwutleniaczy, m.in. flawonoidy, garbniki i saponiny. Ich moc sprawia, że nie tylko chronią przed rozwojem raka prostaty, ale także wpływają na apoteozę już istniejących komórek rakowych.
- Kwas linolenowy, oleinowy i linolowy znajdujące się w quinoi, to dobre dla naszego organizmu tłuszcze nienasycone. Ich obecność w diecie obniża poziom cholesterolu, dzięki czemu przeciwdziała miażdżycy i innym chorobom układu krążenia.
- Komosa ryżowa jest rośliną bezglutenową, dlatego polecana jest osobom zmagającym się z chorobą trzewną (celiakią).
- Roślina ta obniża poziom cukru we krwi, a ponadto ma niski indeks glikemiczny. Swobodnie mogą jeść ją diabetycy i osoby będące na diecie odchudzającej
.
Jak przygotować komosę ryżową?
Komosa ryżowa ma delikatnie słodki smak, dzięki czemu nadaje się zarówno do przygotowania deserów, jak i dań głównych. Doskonale nadaje się jako dodatek do mięs, zastępując w obiedzie ziemniaki, ryż, makaron czy kaszę.
Quinoa może stanowić także dodatek do zup, sałatek, ciastek, a prażone ziarna można dodać do odżywczego koktajlu.
Zanim użyjesz komosy w kuchni, dokładnie wypłucz ziarna. Gotujemy ją przez 10–15 minut w proporcji 1:2.
Jeśli masz ulubione danie z komosą w roli głównej lub jako dodatek, podziel się!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze