Wegańskie dania z grilla

Sezon na grillowanie w pełni. Karkówka, kiełbasy, wieprzowe szaszłyki – wszystko ociekające tłuszczem. Takie dania lepiej sobie darować – Światowa Organizacja Zdrowia zaliczyła przetworzone czerwone mięso do tej samej kategorii rakotwórczych produktów, co alkohole i… radioaktywny pluton!

Jak odchudzić potrawy?
Do wegetarianizmu przyznaje się w Polsce 3,2 proc. obywateli (ok. 1 mln), ale liczbę wegan trudno jest ustalić. Wielu ludzi dążąc do lepszego samopoczucia i zdrowia, chętnie rezygnuje z mięsa, zastępując go (nawet tylko przez pewien czas) pełnowartościowymi składnikami.
Czerwone mięso ociekające tłuszczem nie sprzyja szczupłej sylwetce. Ponadto jak wynika z analiz WHO jest rakotwórcze. Jest na to jedna rada: wystarczy poprószyć mięso rozmarynem, aby zneutralizować jego nowotworowe działanie. Ale zamiast tego, możemy przygotować zdrowe i lekkie wegańskie przekąski.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Grillowane warzywa
Warzywa są podstawą kuchni wegańskiej. Obfitują w cenne witaminy, składniki mineralne, białko roślinne, zdrowe tłuszcze i błonnik, dzięki czemu regulują perystaltykę jelit i sprawiają, że szybciej stajemy się najedzeni.

Bakłażan marynowany w sosie, szparagi z dipem czosnkowym. cukinia faszerowana czy połówki papryki nadziewane prażoną ciecierzycą i pomidorami – pomysłów na smaczną, dietetyczną potrawę jest mnóstwo.
Wegańskim hitem są pieczone bataty czy młode ziemniaki podane z sałatką z bobem i miętą. Smak warzywnych potraw wzbogacą zioła, sos sojowy czy pomidorowy i przyprawy.
Grillowane owoce
Owoce też można grillować! Doskonale nadaje się do tego banan. Wystarczy owinąć go w folię, polać czekoladą i dodać tofu. Ale weganie uwielbiają grillować także… ananasa! Ja polecam go z sosem imbirowo-miodowym.

Do jego wykonania potrzebować będziesz:
- 4 łyżki białego rumu,
- 4 łyżki płynnego miodu,
- 3 cm rozgniecionego korzenia imbiru.
Do garnka wlej miód i rum oraz dodaj imbir. Podgrzej na małym ogniu. W ciepłym sosie zamocz plasterki ananasa (delikatnie, tak aby sos nie ociekał, dobrym pomysłem jest także nałożenie go pędzelkiem) i połóż na grilla. Piecz z każdej strony, aż owoc się zarumieni.
Z owoców możemy przygotować także szaszłyki. Oprócz wcześniej wspomnianych, doskonale będą nadawały się do tego truskawki, kiwi, awokado i arbuz.

Wegańskie kotlety
Weganie też jedzą kotlety. Tyle, że przygotowują je z ciecierzycy, fasoli lub marchewki. Są pyszne i zdrowe! Warto przygotować je wcześniej w domu i delikatnie podpiec w piekarniku, dzięki czemu gdy wrzucimy je na grilla, staną się rumiane i chrupiące.
Grzyby z grilla
Na grilla najlepiej nadają się boczniaki – zamarynujmy je w sosie sojowym z dodatkiem ziół i odrobiny oliwy z oliwek i upieczmy na grillu. W smaku i strukturze boczniak przypomina mięso. Możemy go zjeść w towarzystwie pieczonych frytek z batatów.
Nawet jeżeli nie jesteś wegetarianinem i mięso jest obowiązkowym składnikiem twojego menu, warto zrobić sobie od czasu do czasu dzień w stylu wegańskim. Poczujesz się lekko i nabierzesz energii. Poza tym nic tak nie sprzyja naszej sylwetce i zdrowiu, jak warzywa i owoce. Warto dodawać je do każdego posiłku.


Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze