Sushi inne niż zwykle

Sushi to potrawa azjatycka składająca się z ryżu i surowych dodatków: ryb, owoców morza, wodorostów nori czy warzyw. Ale możemy nieco poeksperymentować w kuchni i przygotować danie, które tylko wyglądem będzie przypominało tradycyjne sushi. W rzeczywistości składa się ono z zupełnie innych składników. Pozwól się zainspirować!

Niestandardowe sushi
Powszechnie uważa się, że sushi pochodzi z Japonii. Tymczasem nare-zushi – ryba zawinięta w zamoczony w occie ryżu była przysmakiem w okolicach rzeki Mekong. Początkowo potrawą tą zajadano się w Chinach, skąd trafiła do Japonii i tam ewoluowała, aż do formy, którą znamy współcześnie.
Przygotowanie prawdziwego sushi to nie lada wyzwanie. Ale możemy także przygotować potrawę a’la sushi, czyli taką, która będzie pozbawiona surowizny. Te propozycje z pewnością spodobają się dzieciom, ale także urozmaicą każde przyjęcie.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Bananowe sushi z kaszą jaglaną
Opłukaną kaszę jaglaną ugotuj w mleku aż spęcznieje. Rodzynki sparz uprzednio wrzątkiem, a gdy będą już miękkie, zblenduj je razem z kaszą. Całość należy wystudzić. Obranego banana obtocz w przygotowanej masie i poprósz sezamem. Banana można pokroić w plasterki jak sushi.

Naleśnikowe sushi
Składniki:
- 4 naleśniki,
- łosoś wędzony w plastrach,
- serek twarogowy,
- 4 listki sałaty,
- koperek,
- cytryna.
Naleśniki posmaruj cienko serkiem i połóż na nie po liściu sałaty, kawałki łososia i koperek. Skrop delikatnie cytryną i zawiń ciasno jak naleśnik. Teraz możesz je pokroić na małe roladki.
Owocowe sushi na waflu
Składniki:
- woreczek ryżu (najlepiej takiego do sushi),
- wafel górski (okrągły lub prostokątny),
- owoce: banan, mandarynki, brzoskwinie z puszki, konfitura żurawinowa.

Podgrzej delikatnie konfiturę i posmaruj nią wafel. Teraz możesz układać na nim składniki: ryż i owoce. Ponieważ wafel zdążył zmięknąć, z łatwością zwiniemy go w rulon. Na koniec zawiń deser ciasno w ściereczkę i odstaw żeby ostygł.
Smacznego!:)


Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze